-= Меню =-

Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України

У квітні 2024 року минає 120 років від дня народження Гриня Георгія Степановича – відомого ґрунтознавця, дослідника ґрунтового покриву України, кандидата сільськогосподарських наук, доцента, випускника Уманського сільськогосподарського інституту (нині Уманський національний університет садівництва).

Гринь Георгій Степанович народився 12 квітня 1904 року в м. Умань, нині Черкаської області в сім’ї службовців.

Навчався в Уманському сільськогосподарському інституті, який закінчив в 1926 році отримавши кваліфікацію агронома-дослідника. Під час навчання Георгій Степанович разом із однокурсниками П.А. Власюком, М.М. Шкваруком та О.М. Грінченко на підставі проведених досліджень в зерново-буряковій сівозміні Уманської сільськогосподарської станції, розробили наукові основи живлення рослин, завдяки яким підготували колективну дипломну роботу «Динаміка азоту, фосфору і калію та вологість ґрунту в чотирипільній сівозміні». Після успішного захисту в 1926 році робота була опублікована в працях станції і поклала початок дипломному проектуванню.

З 1931 року працював в Інституті ґрунтознавства та агрохімії в Харкові (нині Національний науковий центр «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського»), де у 1956–1971 роках обіймав посаду завідувача лабораторії ґрунтового покриву. Водночас, починаючи з 1945 року, працював за сумісництвом доцентом Харківського сільськогосподарського інституту (нині Харківський національний аграрний університет імені В.В. Докучаєва).

Брав участь в бойових діях на фронтах Другої світової війни.

Наукова діяльність Георгія Степановича пов’язана з великомасштабними дослідженнями ґрунтового покриву, його картографуванням, морфологічною діагностикою ґрунтоутворення, встановленням вмісту солей у ґрунтах та розробленням агрономічного районування ґрунтового покриву й агровиробництва типології земель.

У 1957–1961 роках координував великомасштабне дослідження ґрунтового покриву України.

Гринь Георгій Степанович є відомим учнем та послідовником наукової школи ґрунтознавців Соколовського Олексія Никаноровича, заснованої в 1956 році. Вчений спільно з колегами О.М. Грінченком та М.К. Крупським провели епохальне великомасштабне обстеження ґрунтів України, в результаті якого було складено карту ґрунтів держави: адміністративні області та райони України отримали середньомасштабні карти ґрунтів, а конкретні господарства – великомасштабні карти і необхідні матеріали з підвищення родючості ґрунтів та їх раціонального використання.

Георгій Степанович – автор багатьох наукових праць, навчальних посібників, зокрема: «Галогенез лесовых почво-грунтов Украины» (1969), «Як складати ґрунтову карту» (1956), «Польова діагностика ґрунтів» (1974), «Методика досліджень ґрунтів в природі» (1962), «Засолені ґрунти УССР, їх походження» (1962), «Ґрунти України та їх агровиробнича характеристика» (1964). Він також є засновником серії карт ґрунтів України.

Помер Георгій Степанович Гринь 17 квітня 1976 року. Похований в Харкові.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 17.05.2024 Українська вишивка – символ єдності та національної гордості